José van de Burgt
nieuws
contact
welkom
boeken
boeken.
welkom.
jose.
over José
contact.
jose.
contact.
nieuws.

Kleine José

 

Ik werd geboren in een klein Limburgs mijnwerkersdorp in januari 1948: 10 jaar na  mijn jongste zus. We hadden een groot gezin, 2 jongens en 6 meisjes. Ik ben dus opgegroeid tussen volwassen broers en zussen.

Vaak speelde ik op de grote zolder van ons huis. Ik zat daar altijd alleen maar nooit in mijn eentje. Ik verzon vrienden, zoals kabouters elfen en andere wezens.

Nu heb ik geen zolder meer, maar ik verzin nog steeds mijn eigen wezens. Maar nu spelen ze een rol in mijn verhalen.

 

Schrijversfamilie

 

Mijn vader was hoofd van een basisschool en omdat hij de manier waarop kinderen lezen leerden niet leuk vond, heeft hij een nieuwe leesmethode bedacht. Hij begon verhaaltjes te schrijven over kabouters, hij schreef een indianenboek en hij heeft ook een hele serie gemaakt waarin hij over zijn gezin schreef. Mijn oudste broer is ook schrijver geworden.

Ik zag mijn vader schrijven en dat wilde ik ook…

 

Naar school

 

Na de middelbare school ben ik een opleiding gaan volgen voor bibliothecaresse, want boeken waren mijn beste vrienden.

Nu werk ik in de bibliotheek van de universiteit van Amsterdam. Drie dagen per week, de rest van mijn tijd wil ik besteden aan schrijven.

 

Schrijfster

 

Ik schreef mijn eerste verhaaltje toen ik zeven jaar was en ik ben niet meer opgehouden met schrijven. Toen mijn twee kinderen, een jongen en een meisje, wat ouder waren begon ik lange verhalen te schrijven. Ongeveer 8 jaar geleden durfde ik mijn verhalen op te sturen naar uitgevers.Mijn eerste boek: Katrien en de Waanse Wereld werd uitgegeven in 2004.

 

Ik schrijf boeken die zich afspelen in een andere wereld. Daar leven wezens die ik zelf verzin. Dat is heerlijk, je eigen wezens verzinnen en ze een eigen taal geven.

Zonder dat ik het wil gaat het vaak over

dingen die ik belangrijk vind:

In Katrien en de Waanse Wereld schreef ik over een meisje dat door niet op te geven bereikt wat ze wilt.

In mijn tweede boek gaat het over een jongen, die zijn angst en onzekerheid overwint.

 

 

Ik hou van…

Van chocolade en lekker eten. Koken is een hobby van me.

Van mijn tuin, van wandelen en van de natuur.

Van lezen. Ik verzamel jeugdboeken en mijn lievelingsschrijvers zijn: Roald Dahl, Paul Biegel, Els Pelgrom en Thea Beckman.

Van reizen. Misschien kan ik al de nieuwe dingen die ik meemaak en zie, weer gebruiken in mijn boeken.